Enerji İçecekleri Spor İçeceği değildir!!

Egzersizle enerji içeceklerinin beraber tüketimi büyük risk yaratır dikkat

Araştırmacılar, yüksek miktarda kafein içeren bu içeceklerin alkol veya egzersiz ile birlikte alınmasının bu içecekleri çok daha tehlikeli hale getirdiğini belirtiyor.

Yetişkinlerde 400mg üzeri kafeinin; adölesanlarda ise 100mg üzeri ve 12 yaş altı çocuklarda kilo başına 2.5mg’ın üzerindeki kafeinin zehirlenmeye yol açtığı belirtiliyor.

Kanada’da yapılan bir araştırma, 12-24 yaş arası gençlerin yarısından çoğunun enerji içecekleri nedeniyle göğüs ağrısı, kusma ve nöbet geçirdiğine dikkat çekti.

Bir kutuda 400mg’a kadar kafein içerebilen enerji içecekleriyle ilgili 5165 vakanın %57’sinde düzensiz kalp ritmi ve kalbin elektriksel aktivitesinde anormalliklere rastlandığı bildiriliyor. %55’inin ise nöbet geçirdiği ifade ediliyor.

FDA’ nın  ise alkol içeren enerji içeceklerinin güvenli olmadığına dair beyanı var…

Türkiye’ de de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın ilgili sayılı enerji içecekleri tebliği ile kafein miktarı nın 150 mg’ dan fazla olmaması (çogunda fazla olma olasılığı ), içeriğin etiketinde belirtilmesi (her zaman tam bilgi yok!) , alkolle karıştırılmaması, 18 yaş altı ve çocuklarda ve kronik risk gruplarında kullanılmaması, AĞIR EGZERSİZ SIRASINDA VE SONRASINDA ALINMAMASI ŞEKLİNDE UYARILAR OLMASI KOŞULUYLA ülkemizde kolay ulaşılabilen ürünlerdir.

İçeriğindeki taurinin anksiyolitik etkisi ise antidepresanlarınkine benzer şekilde kaygı ve gerginliği azaltır ve yüksek dozda kafeinin stimülan etkileri ile birleştiğinde sürekli olarak kullanımı bağımlılık yaratıcı etkisiyle suistimale açıktır.

(Enerji içecekleri konusu gibi sağlığınızı yakından ilgilendiren birçok konuyu eczacınıza danışabilirsiniz.)

 

Amerikan Kalp Vakfı (AHA)’ nın 2018 bilimsel oturumunda enerji içeceklerinin kardiyovasküler (kalp-damar) sistem için risk oluşturduğuna dair yeni bir çalışma sunuldu.  Çalışmaya göre SADECE BİR (1) enerji içeceği tüketmek bile genç ve sağlıklı yetişkinlerin endotel fonksiyonunda akut, anlamlı bozulma ile ilişkili bulunmuştur. ( endotel fonksiyon : damarların genişleme- daralma gibi yaşamsal fonksiyonları)

  Çalışmayı yapan Teksas Üniversitesi McGovern Tıp Okulundan Dr.John Higgins, Medscape Medical News’e verdiği demeçte, “Çalışmamız enerji içecekleriyle potansiyel zararlara dair daha fazla kanıt sunmaktadır.” diyor!

   Dr.Higgens, arterlerin dilatasyon (genişleme) yeteneğinde yaklaşık% 50’lik bir azalma bulduklarını ekleyerek risklerine değinir. “deneklerimiz herhangi bir fiziksel aktivite yapmıyorlardı, ancak birçok kişi egzersiz yapmadan önce ve egzersiz sırasında enerji içeceklerini tüketiyor ve arterlerin beyindeki artan oksijen gereksinimlerini beyne, kalbe ve kaslara dağıtmak için düzgün bir şekilde genişlemesi kritik önem taşıyor.” uyarısında bulunuyor

Sonuçta, enerji içeceği tüketildikten 90 dakika sonra dilatasyon yanıtında önemli ölçüde düşüş kaydediliyor.

Enerji içeceği spor içeceği değildir.

Kaynaklar:

( Uzbay İ.T. (2015) “Madde Bağımlılığı/ Tüm boyutlarıyla bağımlılık ve bağımlılık yapan maddeler” İstanbul Tıp Kitabevi)

( Toxicity of energy drinks, Curr Opin Pediatr. 2012 Apr;doi: 10.1097/MOP.0b013e3283506827.)